Startup en Software ontwikkeling

Oscar KooiJul 26, 2020
Dit moet je weten voor een IT startup

Je hebt een goed idee voor een start-up, en hiervoor heb je een maatwerk applicatie nodig. Hier onder lees je waar je op moet letten.

Kies de juiste partner op het juiste moment

Een start-up vraagt een totaal ander soort ontwikkelaar en partner als een multinational met duizenden of honderdduizenden users. In de toekomst kunnen je wensen anders zijn. Hierom is het vaak verstandig om open te staan voor nieuwe partners. Wellicht wil je een eigen team met developers inhuis? Wellicht wil je een partner erbij betrekken wel specifieke kennis over jouw product of platform. Wat belangrijk is dat de ontwikkelende partij waarde blijft toevoegen aan je product. Wij van Full Stack Development zijn heel goed in het uitwerken van ‘proof of concepts’ en het opzetten van start-ups. Maar we verwijzen je graag door als het project voor ons niet meer past. Dit is natuurlijk ook andersom van toepassing, een groot techbedrijf is vaak minder geschikt voor dit werk, en vallen vaak ook buiten je budget. Let er dus ook op dat dit contractueel mogelijk is. En kom hier niet voor een nare verrassingen te staan als je bijvoorbeeld de source code moet overdagen.

Kies bewust voor de juiste omgeving

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel frameworks en talen waar mee ontwikkeld kan worden. En die hebben allemaal voor en nadelen. Hier spelen een hoop factoren in mee, het is daarom belangrijk om je te laten adviseren over de pro's en con's voor jou desbetreffende applicatie. Sta open voor nieuwe frameworks, en kijk lange termijn. Ontwikkeling van een applicatie is slechts een klein deel van de kosten! Laat je dus niet misleiden door de goedkoopste offerte, maar zoom in op de inhoud. Kijk dus ook naar wat het onderhoud met zich mee brengt, zijn er bijvoorbeeld makkelijk developers in je omgeving te vinden die werk kunnen verzetten voor je? 

Functionaliteit voor Looks.

Tuurlijk moet je product ook voor het oog er goed uitzien, en aansluiten bij je huisstijl. Maar wat je naar mijn mening niet moet doen is hier in een startup fase te veel tijd in stoppen. Goed is goed. Je applicatie staat immers in de kinderschoenen, je gaat waarschijnlijk nog allemaal aanpassingen maken. 
Wat ook zonde is om alles zelf te ontwerpen. Dit is tijdrovend en buiten de looks voegt het niets toe aan je functies. Vaak zijn er goede thema's en frameworks te krijgen welke voor nu voldoen. Gebruikers vinden een minder mooie knop minder erg als ontbrekende functies. Maak hier een goede balans in. 

Ga op tijd live! 

De meest gemaakte fout die gemaakt wordt is dat er te lang wordt gewacht met een livegang. De start-up wordt zo groot gemaakt dat op het moment er taken worden afgerond er eerder afgemaakte taken niet meer aan de eis voldoen. Dit heeft als gevolg dat je nooit live kan. Applicaties zijn nooit af en kunnen altijd beter. Het is beter eerder live te gaan met een product wat nog niet alle functies heeft die je zo willen maar wel al gebruikers kan hebben. Hierna ben je ook in staat de terugkoppeling van je klanten mee te nemen in je roadmap. Dit geeft niet alleen een beter resultaat, maar het betrekt ook je klantvraag in het product.