Softwareontwikkeling voor start-ups

Oscar KooiApr 12, 2021
Stel je wilt voor jezelf beginnen. Je hebt hiervoor een maatwerk applicatie nodig. Als start-up moet je je op heel andere punten focussen dan bijvoorbeeld een multinational met honderdduizend gebruikers. In deze blog geven we je enkele tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een juiste IT-partner.

De juiste IT-partner op het juiste moment

Wat vooral belangrijk is, is dat een IT-partner waarde toevoegt aan je product/ dienst. Dat je wensen in de toekomst veranderen is een natuurlijk proces. Je kunt, mocht dat écht nodig zijn, altijd van IT-partner wisselen. Wij van Full Stack Development zijn goed in het uitwerken van ‘proof of concepts’ en het opzetten en begeleiden van start-ups. Wij zijn zeker een IT-partner voor de lange termijn, maar verwijzen je ook door als een project ons niet (meer) past. Andersom geldt overigens hetzelfde. Een groot techbedrijf is vaak minder geschikt voor bovenstaand werk. En vallen vaak buiten het budget van start-ups. Let er dus op dat het overdragen van bijvoorbeeld de source code mogelijk is. Lees een contract goed door, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Kies voor de juiste omgeving

Vandaag de dag bestaan er een hoop frameworks en talen waarmee applicaties worden ontwikkeld. Belangrijk is dat de voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren over de pro’s en con’s voor jouw desbetreffende applicatie. Sta open voor nieuwe frameworks en kijk naar de lange termijn. De ontwikkeling van een applicatie betreft slechts een klein deel van de kosten. Laat je dus niet misleiden door de goedkoopste offerte, maar zoom in op de inhoud. Kijk bijvoorbeeld naar wat het onderhoud met zich meebrengt. Zijn er bijvoorbeeld developers in je omgeving die werk uit handen kunnen nemen?

Functionaliteit vs. ‘looks’

Het klopt dat een product er voor het oog ook goed moet uitzien. Wij zijn echter van mening dat je hier, zeker in een start-up fase, niet te veel tijd in moet stoppen. Goed is goed. Je product staat immers in de kinderschoenen; er zullen nog veel aanpassingen volgen. Wat eveneens zonde is, is om alles zelf te ontwerpen. Vaak zijn er goede frameworks en thema’s te vinden, welke voor nu voldoen. Focus je op de functionaliteiten!

Ga op tijd live

De meestgemaakte fout is het uitstellen van een livegang. Een start-up wordt groter en groter, waardoor ‘niets’ meer voldoet. Dit heeft tot gevolg dat je nooit live kunt. Geloof ons: een applicatie is nooit af. Zaken kunnen altijd beter. Focus je op een livegang en trek gebruikers aan. Vraag om een terugkoppeling en neem dit mee in je roadmap. Door gebruikers te betrekken voldoet je product aan de klantvraag.