Waarom maatwerk?

Oscar KooiJul 26, 2020
Maatwerk software dan wel een webapplicatie, waarom maatwerk je verder helpt.

Bedrijfsmatig / strategisch

Het ontwikkelen van maatwerk software dwingt je om zelf over je bedrijfsprocessen na te denken. Het uitgangspunt om binnen het kader van standaard kant en klare software te blijven heeft vaak een negatief effect voor eenieder die uniek wilt zijn met zijn onderneming. De rollen zijn dus omgedraaid. Vraagstukken als; 

  • Past een huidige workflow wel binnen uw fysieke locatie, of dienen daar oplossingen voor ontwikkeld te worden.
  • Hebben we wel de juiste terugkoppeling uit onze systemen.
  • Kunnen we onze data juist analyseren.

Software moet je verder helpen, dagelijkse zaken makkelijker / sneller maken. Zodra software je limiterende factor wordt is het verstanding om maatwerk te gaan overwegen.

Kosten & baten

Software specifiek geschreven voor jou toepassing zou een bijna optimale uitkomst moeten geven. Als je processen optimaal draaien kunnen we er vanuit gaan dat daar je meeste economische winst behaalt. En dat is natuurlijk goed voor je onderneming. Vaak kun je op deze manier je automatiserings oplossing vlot terug verdienen. 

Onderhoud

Expansie, het uitbouwen van een applicatie die speciaal ontworpen is voor uw onderneming is eenvoudiger, en dus goedkoper. Het zetten van bedrijfs-unieke stappen is dus sneller en goedkoper. Denk hierbij aan die automatisering stap waar je nu aan toe bent. Waar je bij een kant en klare oplossing moet gaan kijken naar hoe een add-on ingepast kan worden, welke hierna vaak verre van ideaal is, kun je nu simpel je behoeften in kaart brengen, en dit ontwikkelen. Niet alleen de kosten zullen vaak lager uitvallen. Ook de ‘time to market’ is korter. 

Data

Vaak wordt hier niet aan gedacht. Maar je data staat ergens in een database op een server opgeslagen. Heb jij enig idee waar dit is? Enig idee wie hier precies bij kan. Dit is dus een goede reden voor een self-hosted of self-developt oplossing. 

Zijn er ook nadelen aan maatwerk software?

Ja die zijn er zeker.

De investering

Ontwikkeling is een tijd consumerende taak. Vaak gaan er de nodige uren in voor een applicatie in productieomgeving gedeployd kan worden, en dus in gebruik genomen kan worden. Afhankelijke van de grootte van het project, moet je er op rekenen dat je hiervoor wel een flinke opstart post heb ten op zichtte van een kant en klare applicatie.

Onderhoud & Hosting

Iets wat je zelf maakt, moet je ook zelf onderhouden. Dit gaat niet vanzelf. Wat heel belangrijk is dat je hiervoor de juiste ontwikkelaar kiest, een welke je kan adviseren over de onderhouds-kosten, en wat bepaalde keuzes lange termijn voor je inhouden. Een maatwerk applicatie is dus niet kosteloos nadat deze gebouwd is. 

Tot slot…

Nu is dit een korte visie op maatwerk applicaties, uiteraard spreekt het voor zich dat maatwerk casueel interessant is of niet. Maatwerk heeft voor en nadelen. En die moet je tegen elkaar afwegen. Wat belangrijk is dat het je een winst oplevert, dan wel financieel, maar ook in de vorm van tijd. Op een ontwikkel traject van jaren zit je als ondernemer niet te wachten. Het is belangrijk om een ontwikkeling snel in gebruik te kunnen nemen. En dat moet absoluut geen jaren plan worden. Je wensen op dit moment moeten worden ingevuld, wat dat is over een jaar vanaf nu… Dat kan totaal iets anders zijn.